Mikroplast er i mange produkter

Mikroplast kommer bl.a. fra bildæk, gummisåler, tøj, engangsklude, maling, cremer og kosmetik. I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi for bedre løsninger for plejeprodukter og tekstiler.

Mikroplast i cremer og kosmetik

En hollandsk undersøgelse af 300 plejeprodukter viser, at nogle produkter indeholder helt op til 10 procent ren mikroplast.

Mikroplast bruges ofte for at give en skrubbende effekt. Men noget plast tilsættes også i flydende form, eksempelvis i shampoo. Det gør håret blødt. Hvordan ved du, om der er mikroplast i de produkter, du selv bruger? Se her

De producenter, som allerede er begyndt at udfase mikroplast, bruger i stedet naturlige materialer. Det kan være granulat af abrikoskerner eller kokosskaller.

I Danmark har Matas udfaset mikroplast i deres egne produkter. USA har forbudt mikroplast i cremer og kosmetik fra 2017 som det første land i verden. I Danmark og i EU er det stadig lovligt.

Mikroplast i tøj og engangsklude

Plast findes også i tøj, klude og skuresvampe, som er lavet af kunststoffer, for eksempel polyester, polyamid (nylon), elastan eller akryl. Plastfibrene giver produkterne en lang levetid, sørger for at din t-shirt holder formen og for at dit sportstøj er åndbart. Plasten bliver til mikroplastfibre, når du ”slider” dit tøj ved at vaske det.

Mikroplasten fra dine plejeprodukter og dit tøj, ryger direkte i afløbet.